Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Δελτίο Τύπου

Η Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Ολυμπιακού Χωριού-Αχαρνών πήρε την απόφαση να μπει μπροστά και να συγκεντρώσει τους πλέον υπευθύνους φορείς για να δώσουν την τεχνογνωσία τους σε όλους εμάς σε θέματα σεισμών. Είναι ανάγκη οι εκπαιδευτικοί να είναι σωστά ενημερωμένοι ώστε να μεταδίδουν τις γνώσεις και τις τεχνικές στους μαθητές. Οι γονείς πρέπει να είναι ενημερωμένοι στα Μέτρα Προστασίας για να προφυλαχθούν σε περίπτωση σεισμού, αλλά αυτό προϋποθέτει να προετοιμάσουν σωστά και το οικογενειακό πλάνο, θέμα για το οποίο θα ασχοληθούμε σε επόμενη δράση μας. Συνδυάσαμε την θεωρία με την πράξη και πραγματοποιήσαμε ένα εκπαιδευτικό Σαββατοκύριακο όπου είναι ενταγμένο στο ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ομάδας μας «ΗΦΑΙΣΤΟΣ».

Καλέσαμε τους πλέον εξειδικευμένους φορείς για την σωστή ενημέρωση των παρευρισκομένων σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και τον σχεδιασμό εκτάκτων αναγκών. Έτσι λοιπόν, το πρωί του Σαββάτου το αμφιθέατρο του ΙΓΜΕ υποδέχτηκε πάνω από 80 άτομα όπου το Ινστιτούτο Γεωλογικών και μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.), ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) και το Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ), μας ενημέρωσαν θεωρητικά. Σταχυολογώντας λοιπόν τη θεματολογία της θεωρητικής εκπαίδευσης, ξεκίνησε με το ΙΓΜΕ με θέμα: "Ρήγματα και Σεισμοί στην Ελλάδα", ο ΟΑΣΠ με θέμα: "Μέτρα Προστασίας σε περίπτωση σεισμού" και τέλος το Π.Σ με θέμα "εκπαίδευση για σεισμούς".

Το πρωί της Κυριακής στο 12ο Γυμνάσιο Ο.Χ πραγματοποιήθηκε η Άσκηση σεισμού οι εθελοντές κάθισαν στα θρανία σαν μαθητές, ενώ άτομα από τον Ο.Α.Σ.Π. και την Πυροσβεστική είχαν τον ρόλο του καθηγητή. Έγινε σεισμός με αρκετούς μετασεισμούς και βάση του σεναρίου εκτός από την ασφαλή εκκένωση έτρεξαν σενάρια για φωτιές , εγκλωβισμένους, ΑΜΕΑ, τραυματίες. Στον προαύλιο χώρο έγιναν σενάρια διαχείρισης πλήθους, διασώσεως, πρώτων βοηθειών, μεταφοράς θυμάτων αλλά και επίδειξη CPR - AED Εδώ πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Γενικό Διευθυντή του ΙΓΜΕΜ κο Νικολάου Νικόλαο, τον Δρ. Δημήτρη Γαλανάκη, Τεκτονικό Γεωλόγο του Ι.Γ.Μ.Ε., την Μηχανικό του Ο.Α.Σ.Π. Κα Ιωακειμίδου Αναστασία, τον Υποπυραγό Καλδέλλη Παναγιώτη από τον 6ο πυροσβεστικό σταθμό Ο.Χ, τον εκπρόσωπο της Ε.Ε.Ρ. Βαγιακάκο Νικόλαο τον ΔΗΜΟ ΑΧΑΡΝΩΝ που μας διέθεσε το 12ο Γυμνάσιο Ο.Χ, το αστυνομικό τμήμα του Ο.Χ. ΚΑΙ ΤΟ Ε.Κ.Α.Β.

Η συγκεκριμένη άσκηση είχε πιλοτικό χαρακτήρα, καθώς θα πραγματοποιηθούν παρόμοιες πρωτοβουλίες στο μέλλον. Είναι μια νέα προσπάθεια, έγινε για πρώτη φορά και απώτερος σκοπός, - πέρα από το συντονισμό των αρμόδιων φορέων, - ήταν να καταγραφούν τυχόν ελλείψεις και προβλήματα- ώστε να διορθωθούν την επόμενη φορά. Όπως διαπιστώσαμε αυτά ήταν ελάχιστα, καταγράφηκαν (κινηματογραφήθηκε) και θα ληφθούν υπόψη στις επόμενες ασκήσεις / εκπαιδεύσεις.

Με εκτίμηση,

Για την ΟΠΠΟΧ-Α

Το ΔΣΜοιραστείτε το:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ

ΤΕΣΤ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ

ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ

Amber Alert