Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Καλό στην καρδιαγγειακή υγεία κάνει ο εθελοντισμός

Καλό στην υγεία της καρδιάς κάνει ο εθελοντισμός, ακόμη και σε μικρές ηλικίες, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association (JAMA). 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ, με επικεφαλής την Δρ Χάνα Σράιερ, θέλησαν να εξετάσουν αν η εθελοντική εργασία έχει επιπτώσεις στην σωματική υγεία 106 εφήβων. 

Οι επιστήμονες μέτρησαν τον Δείκτη Μάζας Σώματος, την χοληστερόλη και τις φλεγμονές των ιστών σε 53 μαθητές Λύκειου στο Βανκούβερ, οι οποίοι αφιερώνουν μια ώρα την εβδομάδα σε εθελοντικές εργασίες και συνέκριναν τα αποτελέσματα με ομάδα επίσης 53 μαθητών που δεν έκαναν κάτι ανάλογο.

Επίσης εξέτασαν την πνευματική τους υγεία, τη διάθεση και την αφοσίωσή τους. 

Μετά από δέκα εβδομάδες, αυτοί που ασχολήθηκαν με τον εθελοντισμό είχαν χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης και φλεγμονής των ιστών σε σχέση με τους άλλους και επίσης είχαν λιγότερο λίπος. 

Όσοι και όσες έδειξαν μεγαλύτερη αφοσίωση και αλτρουισμό στην επίτευξη του στόχου τους ήταν εκείνοι που παρουσίασαν μεγαλύτερη βελτίωση στην καρδιοαγγειακή τους υγεία. 

«Το γεγονός ότι η κοινωνική προσφορά βελτιώνει την υγεία των εφήβων είναι πολύ ενθαρρυντικό», εξηγεί η Δρ Σράιερ υπογραμμίζοντας ότι οι πρώτες ενδείξεις αρκετών χρόνιων ασθενειών εμφανίζονται ήδη στην εφηβεία. 

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πως ψυχοκοινωνικοί παράγοντες όπως το στρες, η κατάθλιψη και η ευημερία παίζουν σημαντικό ρόλο στις καρδιοαγγειακές νόσους, μια από τις βασικές αιτίες θανάτου στη Βόρειο Αμερική. 

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε το:

 

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ

ΤΕΣΤ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ

ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ

Amber Alert