Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

«Πώς γνωρίζω ότι τα παιχνίδια των παιδιών μου είναι ακίνδυνα;»

Η Αν, νεαρή μητέρα, ζει στο Λίμερικ της Ιρλανδίας με τον άντρα της και το 18 μηνών αγοράκι της, τον Σον. Τώρα που ο Σον αρχίζει να μεγαλώνει, η Αν θέλει να είναι βέβαιη ότι τα παιχνίδια που του δίνει για να παίζει είναι ακίνδυνα.
«Κάθε Χριστούγεννα ακούμε και διαβάζουμε ιστορίες για επικίνδυνα παιχνίδια που κυκλοφορούν στην αγορά και τα οποία θα μπορούσαν να τραυματίσουν ή ακόμα και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών. Πώς μπορώ να γνωρίζω ως γονιός ότι τα παιχνίδια που αγοράζω για το παιδί μου δεν θα του κάνουν κακό;»

Δεδομένου ότι η Αν ζει στην +European Commission , δεν θα πρέπει να ανησυχεί για την ασφάλεια των παιχνιδιών που αγοράζει, εφόσον προέρχονται από γνωστούς κατασκευαστές. Οι κοινοτικοί κανονισμοί για την ασφάλεια των προϊόντων ορίζουν ότι η ευθύνη διάθεσης ασφαλών προϊόντων στην αγορά βαραίνει τους παραγωγούς και τους διανομείς. Επιπλέον, αν εντοπιστούν ελαττωματικά προϊόντα, λαμβάνονται αμέσως προστατευτικά μέτρα. Τα παιχνίδια, τα καλλυντικά και οι ηλεκτρικές συσκευές πρέπει να ανταποκρίνονται σε ακόμα πιο αυστηρά πρότυπα ασφαλείας.

Οι εποπτικές αρχές κάθε χώρας της +European Commission  είναι αρμόδιες για την διασφάλιση της συμμόρφωσης των προϊόντων με τα πρότυπα ασφάλειας. Αν τα προϊόντα δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές, οι αρχές μπορούν να τα αποσύρουν από την αγορά, να ζητήσουν την απομάκρυνσή τους από τα καταστήματα, να εκδώσουν προειδοποιήσεις ή να λάβουν οποιοδήποτε άλλο σχετικό μέτρο.

Μετά τις πρόσφατες αποσύρσεις παιχνιδιών και την κρίση που ξέσπασε με την ασφάλεια προϊόντων που εισάγονται από την Κίνα, η Επίτροπος Μεγκλένα Κούνεβα ανέλαβε πρωτοβουλίες για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας των προϊόντων. Η Επιτροπή διεξήγαγε μία πρώτη καταγραφή της οποίας τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στις 22 Νοεμβρίου 2007. Στα μέτρα που θα ληφθούν κατά προτεραιότητα τους ερχόμενους μήνες περιλαμβάνονται: διεξοδικός εσωτερικός έλεγχος των μέτρων ασφάλειας των επιχειρήσεων της αλυσίδας προμήθειας παιχνιδιών (θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2008)• λήψη ειδικών μέτρων ώστε οι εθνικές εποπτικές υπηρεσίες και οι τελωνειακές υπηρεσίες να αυξήσουν την εποπτεία που ασκούν όσον αφορά την ασφάλεια των προϊόντων• στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται και μέτρα της Επιτροπής σχετικά με την κατάλληλη επισήμανση για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα παιχνίδια με μαγνήτες. 

Η ενισχυμένη συνεργασία με την Κίνα και τις ΗΠΑ θα συνεχίσει να συνιστά προτεραιότητα. 

Η Κίνα θα δημιουργήσει ένα εσωτερικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, παρόμοιο με το RAPEX, προκειμένου να συντονίζει τη συνεργασία με τις περιφέρειες και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας αυτής.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μοιραστείτε το:

 

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ

ΤΕΣΤ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ

ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ

Amber Alert