Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Τραγικό τέλος των αδελφών Breton-Ortiz και Jose

Τραγικό τέλος στην αναζήτηση των αδελφών Breton-Ortiz και Jose

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2012

Στις 24 Μαρτίου 2012 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δημοσιοποίησε στην Ελλάδα την εξαφάνιση  της 6χρονης Breton-Ortiz Ruth (Ρούθ) και του 2χρονου αδελφού της Jose (Χοσέ), συμμετέχοντας στην ευρεία κινητοποίηση για την ανεύρεση των παιδιών, τα οποία εξαφανίστηκαν στις 8 Οκτωβρίου 2011 από την πόλη Cordoba της Ισπανίας, όπου είχαν μεταβεί προκειμένου να επισκεφθούν τον πατέρα τους.

Για την εξαφάνιση της αδελφών Breton - Ortiz, είχαμε ενημερωθεί από τον ισπανικό οργανισμό «Fundacion ANAR», o οποίος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα παιδιά (Missing Children Europe), όπως και ο Σύλλογος «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Στις 12/9/2012 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δημοσιοποίησε τις τραγικές εξελίξεις στην υπόθεση καθώς προέκυψαν σοβαρά στοιχεία που ενοχοποιούσαν τον πατέρα, ο οποίος από τις πρώτες ημέρες της εξαφάνισης των δύο παιδιών βρισκόταν υπό κράτηση, καθώς έπεφτε διαρκώς σε αντιφάσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δυστυχώς επιβεβαιώθηκε ότι οστά, τα οποία είχαν εντοπιστεί στην εξοχική κατοικία του πατέρα, αντιστοιχούν σε παιδιά ανάλογης ηλικίας, όπως των δυο αδελφών. Όλες οι έρευνες οδηγούν στην εκδοχή ότι ο ίδιος δολοφόνησε τα παιδιά του και στη συνέχεια έκαψε τα κορμάκια τους, ώστε να εξαφανίσει τα ίχνη τους, ενώ στη συνέχεια δήλωσε την εξαφάνισή τους στις αστυνομικές αρχές. Μετά την ταυτοποίηση των ευρημάτων, ο ανακριτής άσκησε στον πατέρα δίωξη για ανθρωποκτονία και η υπόθεση κλείνει για τις αστυνομικές αρχές της χώρας.

Η τραγική είδηση του άδικου χαμού δυο ακόμη αθώων παιδικών ψυχών, μας προκάλεσε  συναισθήματα φρίκης και οδύνης, ενώ η κοινή γνώμη στην Ισπανία είναι επίσης συγκλονισμένη.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα παιδιά (Missing Children Europe) ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2000 με την συνεργασία οργανώσεων από ολόκληρη την Ευρώπη με σκοπό την αντιμετώπιση των φαινομένων της εξαφάνισης, σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των ανηλίκων. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» το τελευταίο διάστημα με τη βοήθεια των Μ.Μ.Ε., των Αρχών, των φορέων και των απλών πολιτών έχει κατορθώσει να κινητοποιήσει όλη την ελληνική κοινωνία και να βρει πολλά παιδιά τα οποία αναζητούνται. Καταλυτικό ρόλο παίζει συνήθως η δημοσιοποίηση μιας εξαφάνισης από τα Μ.Μ.Ε.

 Η συμμετοχή όλων μας, βοηθά να βρεθούν τα παιδιά μας που βρίσκονται σε κίνδυνο, διότι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η εξαφάνιση ενός παιδιού ανεξαρτήτως χρώματος, καταγωγής και θρησκείας είναι ένα πολύ σοβαρό γεγονός, για όποιο λόγο και αν γίνεται.

Ο εθελοντικός μας οργανισμός στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει, λειτουργεί υπό τον συντονισμό του το Κέντρο Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (SEEC) το οποίο εγκαινιάστηκε στις 11 Οκτωβρίου 2010 (http://www.hamogelo.gr/default.asp?pid=50&newid=656).

Το Χαμόγελο του Παιδιού» στα πλαίσια των διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει, διαθέτει την τεχνογνωσία να χειρίζεται με επαγγελματισμό και εξειδίκευση περιστατικά εξαφανίσεων ανηλίκων. Σε διεθνές επίπεδο «Το Χαμόγελο του Παιδιού»:

- Eίναι μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και Θύματα Εκμετάλλευσης Παιδιά (International Centre for Missing and Exploited Children), το οποίο εδρεύει στην Washington των Ηνωμένων Πολιτειών.

- Είναι μέλος του Δ.Σ. στο Μissing Children Europe.

- Είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Τηλεφωνικών Γραμμών για την προστασία των παιδιών (Child Helplines International) που περιλαμβάνει τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης από 160 χώρες.

- Είναι αναγνωρισμένος συνεργαζόμενος φορέας στο DPI (Department of Public Information) των Ηνωμένων Εθνών.

- Είναι αναγνωρισμένος Μ.Κ.Ο. με συμβουλευτικό ρόλο στο ECOSOC (Economic and Social Council) των Ηνωμένων Εθνών

- Είναι μέλος στο διεθνές site για τις εξαφανίσεις ανηλίκων www.missingkids.com

- Είναι μέλος στην EFSC (European Federation for Street Children).

Στην προσπάθεια του Οργανισμού μας να δραστηριοποιηθεί και να σταθεί κοντά στα παιδιά που έχουν εξαφανιστεί και βρίσκονται σε κίνδυνο, προβαίνουμε στη δημιουργία, εκτύπωση και ανάρτηση αφισών τους σε σημεία της χώρας μας, σε συνεργασία πάντα με τις ελληνικές αρχές. Συνεργαζόμαστε επίσης με Μ.Μ.Ε. και άλλους φορείς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανεύρεση τους.

Παρακαλούμε για την άμεση αφαίρεση των φωτογραφιών από site όπου ενδεχομένως να υπάρχει η ανακοίνωση της εξαφάνισης.


Εθνικό Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά
Ευρωπαϊκή Γραμμή Για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116.000
e mail: 116000@hamogelo.gr
www.hamogelo.gr

Μοιραστείτε το:

 

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ

ΤΕΣΤ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ

ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ

Amber Alert