Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Καλό μήνα και καλό φθινόπωρο

Ένα θερμό  καλοκαίρι  που τα είχε όλα, (εκλογές, πυρκαγιές, νέα οικονομικά μέτρα)  μας αποχαιρέτησε.  Το φθινόπωρο μας υποδέχεται με την ίδια αβεβαιότητα για το μέλλον, κάτι που πλέον έγινε καθημερινή συνήθεια. Όλοι μας ψάχνουμε καινούρια πράγματα που θα μας κάνουν να ξεχάσουμε και να ξεφύγουμε από την μιζέρια. Όπως και να έχει, πιστεύω ότι υπάρχουν τρόποι   και ευκαιρίες -ιδιαιτέρα αυτή την εποχή- που κάποια πράγματα μπορούν να μας ενώσουν και να συμβάλουμε ουσιαστικά, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Προβλήματα στην ζωή μας θεωρούνται και οι καταστροφές , πολύ πρόσφατα στην πυρκαγιά  που ξέσπασε στην περιοχή των Αφιδνών, 27 εθελοντικές ομάδες έλαβαν μέρος και συνέβαλαν ουσιαστικά στην καταστολή της πυρκαγιάς.
Σαφώς η καλύτερη πηγή βοήθειας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή καταστροφής είναι η αμειβόμενη. Διαχειριστές έκτακτης ανάγκης, πυροσβέστες, όργανα επιβολής του νόμου, παραϊατρικό προσωπικό, καθώς και άλλες υπηρεσίες που προσφέρουν πρώτες βοήθειες, κάνουν μια απίστευτη δουλειά το να μας κρατούν ασφαλείς, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Πρέπει να αγκαλιάσουμε όλοι με προσωπική ευθύνη μας και να συμβάλλουμε στην ασφάλεια και την προστασία των κοινοτήτων μας. Αυτό κάνουν και οι εθελοντικές ομάδας, όπως και η δική μας. Τα μέλη της ΠΠΟΧ-Α δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την ικανότητα του έμμισθου προσωπικού εκτάκτων αναγκών, αλλά μπορούν να χρησιμεύσουν ως ένα σημαντικό συμπλήρωμα σε αυτό.

Τα άτομα μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην κοινότητά τους, αλλά όχι ο καθένας από μόνος του. Έρευνα για την προσωπική ετοιμότητα δείχνει ότι τα άτομα που πιστεύουν ότι είναι προετοιμασμένα για καταστροφές, συχνά δεν είναι τόσο έτοιμα όσο νομίζουν. Επιπλέον, ορισμένοι  παραδέχονται ότι δεν σκοπεύουν να προετοιμαστούν καθόλου.

Η πρόκληση για την ομάδας μας είναι η μεγιστοποίηση της ευαισθητοποίησης και η ενθάρρυνση της συμμετοχής των κατοίκων, σε δραστηριότητες ετοιμότητας αντιμετώπισης καταστροφών για να επηρεάσουν θετικά την αλλαγή στο επίπεδο της κοινότητας μας.

Η Ομάδα μας δημιουργεί προγράμματα  σχετικά με την ετοιμότητα και εκπαιδεύει τα μέλη σε βασικές δεξιότητες αντιμετώπισης καταστροφών, όπως πυρασφάλεια, έρευνας και διάσωσης, καθώς και καταστροφές. Χρησιμοποιώντας την εκπαίδευσή τους, τα μέλη της ΠΠΟΧ-Α  μπορούν να βοηθήσουν  τους άλλους στη γειτονιά ή στο χώρο εργασίας τους μετά από ένα γεγονός και μπορούν  να αναλάβουν  πιο ενεργό ρόλο στην προετοιμασία της κοινότητας τους.

Το βασικό πρόγραμμα εκπαιδεύσεων της ΠΠΟΧ-Α προετοιμάζει τα μέλη να:

 • Αντιμετωπίσουν τους ανθρώπους σε κίνδυνο στην άμεση περιοχή.
 • Στη συλλογή πληροφοριών και ανάπτυξη ενός σχεδίου λειτουργίας με βάση τις προτεραιότητες και τους διαθέσιμους πόρους.
 • Να εφαρμόζουν την εκπαίδευσή τους σε καταστάσεις όπου μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
 • Να δημιουργούν και να διατηρούν  την επικοινωνία με ανταπόκριση
 • Να προετοιμάζονται  για τους κινδύνους που απειλούν την κοινότητα.
 • Να εφαρμόζουν διάσωση και παροχή πρώτων βοηθειών  στο μέγεθος μέχρι να φτάσουν οι αρχές.
 • Να εντοπίζουν  και να απενεργοποιούν  βάνες  κοινής ωφελείας. (Φυσικό Αέριο κ.α)
 • Να σβήνουν  μικρές πυρκαγιές.
 • Να προσδιορίζουν  επικίνδυνα υλικά και  καταστάσεις.
 • Να ρυθμίζουν την ιατρική βοήθεια.
 • Να διεξάγουν έρευνα  και διάσωση σε ελαφριές και μέτριες δομικές ζημιές.
 • Να  βοηθούν στον ψυχολογικό αντίκτυπο της καταστροφής για τον εαυτό τους και τους άλλους.

Με τη συνεχή εκπαίδευση, τα μέλη της ΠΠΟΧ-Α  διατηρούν και βελτιώσουν τις δεξιότητές τους μέσα από μια ποικιλία εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατάρτισης, ασκήσεις, και ειδικά σχέδια, όλα προσαρμοσμένα στο τοπικό επίπεδο για την κάλυψη των τοπικών αναγκών.

Ηρειώτης Νικόλαος
Πρόεδρος ΠΠΟΧ-Α


Μοιραστείτε το:

 

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ

ΤΕΣΤ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ

ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ

Amber Alert