Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Τα 21 καλύτερα τρόφιμα

Ο άνθρωπος, όταν πρωτοεμφανίστηκε, στη γη, αναζητούσε την τροφή του, στο περιβάλλον, στο οποίο ζούσε. Μάζευε καρπούς, ρίζες, βλαστούς και άλλα είδη χόρτων, κυνηγούσε πουλιά, άγρια ζώα και έπιανε ψάρια. Για το λόγο αυτό ονομάστηκε τροφοσυλλέκτης. Όταν δεν έβρισκε, τροφή, σε μια περιοχή, μετακινούνταν, σε κάποια άλλη.

Οι ρυθμοί της ζωής σήμερα είναι έντονοι και το άγχος είναι μέσα στην καθημερινότητα μας. Όλοι αναζητούμε μια γρήγορη λύση όταν πεινάμε, είτε βρισκόμαστε εντός ή εκτός σπιτιού ή γραφείου, έχοντας υιοθετήσει μια fast food συμπεριφορά.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε για τα 21 καλύτερα τρόφιμα. Είναι ταξινομημένα αλφαβητικά και αναλύονται οι ιδιότητες στο καθένα ξεχωριστά.

Αγκινάρες
Θεωρούνται "πλούσια" τροφή. Περιέχουν διπλάσιο ασβέστιο, από το ανθρώπινο μητρικό γάλα, πολύ φώσφορο, σίδηρο και ίνες. Όταν αγοράζουμε αγκινάρες, προσέχουμε το κοτσάνι τους να λυγίζει, χωρίς μεγάλη αντίσταση. Επίσης, τις πλένουμε πολύ καλά.

Αμύγδαλα
Τονώνουν το σώμα και την καρδιά, έχοντας, ταυτόχρονα, αντικαρκινική δράση. Βοηθούν το γαστρεντερικό, το αναπνευστικό και το ουροποιητικό σύστημα. Τρώτε τα αμύγδαλα νωπά, γιατί ψημένα χάνουν τα βασικά οξέα τους.

Αβγό
Είναι πολύ θρεπτικό. Περιέχει πρωτεΐνες και πολλές βιταμίνες χρήσιμες, για το μεταβολισμό και το νευρικό σύστημα. Δεν ενδείκνυται για όσους έχουν αυξημένη χοληστερίνη. Δεν αγοράζουμε αβγά, από τις λαϊκές αγορές, το καλοκαίρι, διότι είναι πιθανόν να έχουν αλλοιωθεί, από τη ζέστη.

Γιαούρτι
Διατηρεί σε υγιές επίπεδο τους μικροοργανισμούς του εντέρου, καθαρίζοντας τον εσωτερικό βλεννογόνο. Επίσης "στρώνει" το στομάχι. Καταναλώνουμε πλήρες στραγγιστό γιαούρτι, γιατί όσα γιαούρτια περιέχουν χαμηλά λιπαρά είναι πολύ φτωχά, σε λιποδιαλυτές βιταμίνες.

Ελιές
Είναι πολύ πιο πλούσιες από το λάδι, σε ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη Α. Οι ελιές έχουν συνήθως πολύ αλάτι και καλό είναι να τις ξαλμυρίζουμε, για να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα υπέρτασης. Πιο υγιεινές θεωρούνται οι θρούμπες, επειδή μένουν περισσότερο χρόνο επάνω στο δέντρο.

Καρότο
Μια από τις πλουσιότερες τροφές. Ωφελεί τα μάτια και δρα προστατευτικά, απέναντι στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και στην καρδιοπάθεια. Τα καρότα πρέπει να πλένονται πολύ καλά (με χλιαρό νερό και σαπούνι πιάτων) και στο καθάρισμα να αφαιρούμε, τουλάχιστον, ένα χιλιοστό, από το φλοιό.

Καρπούζι
Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδοτικών και βιοτίνης. Είναι διουρητικό. Περιέχει μια ουσία - το λυκοπένιο - η οποία θεωρείται ότι είναι αντικαρκινική. Έχει το μειονέκτημα ότι περιέχει σάκχαρα. Πρέπει να τρώγεται ώριμο, διαφορετικά παρέχει ελάχιστα διατροφικά στοιχεία.

Κοτόπουλο
Θεωρείται πιο υγιεινό κρέας, από το μοσχαρίσιο. Το σκούρο μέρος του είναι πιο θρεπτικό, από το λευκό. Προτιμούμε κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής, που περιέχουν ελάχιστο λίπος και δεν έχουν επιβαρυνθεί με ορμόνες.

Κρασί κόκκινο
Θεωρείται πιο ωφέλιμο από το λευκό, τόσο για την καρδιά όσο και για την πιθανή αντικαρκινική δράση του. Οι γιατροί συνιστούν ένα έως δύο ποτήρια κρασί, την ημέρα, διότι η υπερβολική κατανάλωση οποιουδήποτε οινοπνευματώδους προκαλεί σημαντικές βλάβες στο συκώτι.

Κρεμμύδι
Θεωρείται πολύ ωφέλιμο, ως αντικαρκινικό και αντισηπτικό, επειδή περιέχει μια ουσία "καθαρτική", για τις αρτηρίες. Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση κρεμμυδιών μειώνει, κατά 20 φορές, τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών και λευχαιμίας.

Λάδι
Το ελαιόλαδο είναι το πιο υγιεινό λάδι. Η κατανάλωσή του μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του μαστού και του οισοφάγου. Προσοχή στην υπερβολική κατανάλωση, γιατί ο σχετικά μεγάλος αριθμός θερμίδων μπορεί να δημιουργήσει, έμμεσα, προβλήματα υγείας.

Μέλι
Έχει σημαντικό πλούτο στοιχείων, όταν είναι αγνό. Περιέχει βόριο, ένα στοιχείο που ωφελεί, μετά την εμμηνόπαυση, επειδή μειώνει την αποβολή ασβεστίου και μαγνησίου. Ωφελεί, επίσης, τη μνήμη. Το φρέσκο μέλι είναι διαυγές και πυκνόρρευστο. Το καλό μέλι έχει, συνήθως, σκούρο χρώμα και ελαφρύ άρωμα κεριού.

Ντομάτα
Είναι χρήσιμη, κυρίως, για τη αντικαρκινική δράση της. Θεωρείται προστατευτική, ειδικά, για τον καρκίνο του πνεύμονα. Η ντομάτα δεν πρέπει να έχει λευκές κηλίδες, στην επιφάνειά της.

Πορτοκάλι
Εκτός από τονωτικό, θεωρείται και αντικαρκινικό. Μειώνει τα λίπη και βοηθάει στην ελάττωση του καπνίσματος. Όσοι έχουν πρόβλημα με το στομάχι τους, καλό θα είναι να προσέχουν, γιατί τα πορτοκάλια περιέχουν πολλά οξέα. Ο χυμός του πορτοκαλιού πρέπει να καταναλώνεται, αμέσως, μόλις παρασκευασθεί.

Ραδίκια
Περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, που καθαρίζουν το συκώτι. Απαιτούν σχολαστικό πλύσιμο. Η υπερβολή στην κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα νεφρά. Είναι καλό να καταναλώνονται, σε μικρό χρονικό διάστημα, μετά το βράσιμο, γιατί χάνουν, πολύ γρήγορα, τον πλούτο των συστατικών τους.

Ρύζι
Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον οισοφάγο. Είναι προτιμότερο να επιλέγουμε αποφλοιωμένο ρύζι. Το μαύρο ρύζι υπερτερεί του λευκού, σε πολλά στοιχεία. Πριν από το μαγείρεμα καλό είναι να ξεπλένεται. Η υπερβολική κατανάλωση ρυζιού μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

Σπανάκι
Μειώνει τον κίνδυνο της καρδιοπάθειας. Περιέχει σίδηρο, πολλές βιταμίνες καθώς και ουσίες, που πιθανολογείται ότι είναι αντικαρκινικές. Πρέπει να πλένεται, πολύ σχολαστικά και να παραμένει λίγη ώρα σε μία κατσαρόλα με νερό, για να αφαιρεθούν τα κατάλοιπα, που τυχόν έχει. Μετά, πρέπει να ξεπλένεται, με τρεχούμενο νερό.

Συκώτι κοτόπουλου
Είναι το πιο θρεπτικό τμήμα του ζώου, καθώς περιέχει, σε μεγάλη ποσότητα, βιταμίνες και σίδηρο. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και πολύ επικίνδυνο. Για το λόγο αυτό, είναι προτιμότερο να αγοράζουμε κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής. Δεν πρέπει να καταναλώνουμε συκώτι, περισσότερες από μια φορά, κάθε 20 μέρες.

Φακές
Είναι πλούσιες σε σίδηρο και ασβέστιο και σε πολλά άλλα χρήσιμα στοιχεία, για τον οργανισμό. Οι φακές πρέπει να συνοδεύονται με τρόφιμα ή χυμούς, που περιέχουν βιταμίνη C, π.χ. πορτοκάλι ή ντομάτα, για να απορροφάται, επαρκώς ο σίδηρος. Δεν πρέπει να καταναλώνονται από άτομα, που παρουσιάζουν αυξημένο ουρικό οξύ.

Φασόλια
Είναι πολύ υγιεινή τροφή, γιατί περιέχουν πολλές πρωτεΐνες, βιταμίνες, ασβέστιο, σίδηρο και φώσφορο. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα στο στομάχι ή αύξηση της πίεσης, στους υπερτασικούς. Πριν το μαγείρεμα, δεν προσθέτουμε σόδα, γιατί καταστρέφεται η θειαμίνη, που περιέχεται σε αυτά.

Ψωμί ολικής αλέσεως
Συγκρινόμενο με το λευκό, περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες και σίδηρο. Όσοι, όμως, έχουν γαστρεντερικά προβλήματα, πρέπει να προσέχουν, γιατί τα πίτουρα, που περιέχονται σε αυτό, πιθανόν, να τους δημιουργήσουν ερεθισμό, στο έντερο. Προσοχή, επίσης, χρειάζεται και από όσους πάσχουν από ουρικό οξύ.

Πηγή: www.dolceta.eu

Μοιραστείτε το:

 

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ

ΤΕΣΤ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ

ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ

Amber Alert