Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Νέα ενημέρωση 16:45:Στις Φλόγες η Χίος [Video]

Σε πύρινο κλοιό η Χίος, Απειλούνται χωριά

Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη νύχτα στο νησί της Χίου, με συνεχείς αναζωπυρώσεις και ισχυρούς ανέμους έως και 8 μποφόρ που δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης.

Οι πυροσβέστες του νησιού που έχουν ενισχυθεί με δυνάμεις από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λέσβο, χαρακτηρίζουν την κατάσταση «ανεξέλεγκτη».

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στο νησί ενισχύονται με 10 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Χωρίς ρεύμα παραμένουν αρκετά χωριά στη νότια Χίο κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μην λειτουργούν και οι αντλίες νερού.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τόσο το «Νήσος Χίος» όσο και το «Blue Star Patmos» ετοιμάζονται να μεταφέρουν πυροσβεστικά οχήματα προκειμένου να ενισχυθούν οι υπάρχουσες δυνάμεις! Στη μάχη αναμένεται να ριχθούν και πυροσβέστες που έρχονται από τη Θεσσαλονίκη!

Οι κάτοικοι των Αρμολίων προσπαθούν να συγκρατήσουν τις φλόγες στον κόμβο που συνδέει το χωριό με τη Βέσσα και το Πυργί. Οι ίδιοι σκάβουν χαντάκια με τρακτέρ και τσάπες προκειμένου να μην αφήσουν τις φλόγες να μπουν στο χωριό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του politischios.gr και της της Πολιτικής Προστασίας, μόνο το 30% του πευκοδάσους του Προβατά παρέμεινε άθικτο, ενώ για ανεπανόρθωτη ζημιά που θα αργήσει να αποκατασταθεί κάνει λόγο ο δήμαρχος Χίου, κ. Λαμπρινούδης.

Περικυκλωμένο από τις φλόγες είναι το Ναυτικό φυλάκιο στον Προβατά, ενώ χωρίς ρεύμα είναι τα χωριά Αυγώνυμα, Ανάβατος και Σιδερούντα.

Το άλλο μέτωπο είναι στα χωριά Λιθί και Βέσσα, τα οποία σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους. Ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, κύρηξε μεμονωμένους οικισμούς στα Μαστιχοχώρια σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ισχυρή έκρηξη στην περιοχή της Βέσσας, ενδεχομένως από καύσιμα του στρατοπέδου"ΠΑΠ".

Νέο μέτωπο στην περιοχή από Δαφνώνα προς Αρβανίτισσα, ενώ στο κάστρο των Απολίχνων έχει τυλιχθεί στις φλόγες  και η πυρκαγιά απειλεί περιουσίες.

"Αδύνατον να ελεγχθεί η φωτιά σε μια μέρα", υποστηρίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Γανιάρης.

Αυτήν την στιγμή σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας τα χωριά που "απειλούνται" από τις φλόγες είναι: Ανάβατος, Αυγώνυμα, Ελάτα, Βέσσα, Ολύμποι, Λιθί, Δαφνώνας, Αγ. Γεώργιος Συκούσης, Πυργί και Μεστά η φωτιά απειλεί το χωριό Άγιος Γεώργιος, αλλά και το Πυργί, το μεγαλύτερο από τα Μαστιχοχώρια."Δριμύ κατηγορώ" από τον Δήμαρχο Χίου Πολ. Λαμπρινούδη για την απουσία των ελικοπτέρων που θα αναπλήρωναν τις δυσκολίες των αεροσκαφών πυρόσβεσης να κάνουν ρίψεις. "Από το πρωί έχουμε ζητήσει δύο ελικόπτερα και δεν έχουν έρθει. Τα αεροπλάνα έχουν πρόβλημα να πετάξουν πάνω από τα μέτωπα. Είναι η μεγαλύτερη καταστροφή στο νησί μετά τη Σφαγή και το σεισμό του 1881", δηλώνει στο politischios.gr.

Μοιραστείτε το:

 

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ

ΤΕΣΤ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ

ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ

Amber Alert