Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Το «απαιτητικό» καλοκαίρι του Εθελοντή Πολιτικής Προστασίας

Το «απαιτητικό» καλοκαίρι του Εθελοντή Πολιτικής Προστασίας είναι το πρώτο άρθρο από μέλος της επιστημονικής επιτροπής της ομάδας μας. Η κυρία Ισμήνη Λυμπέρη μας παρουσιάζει ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο κυρίως για το καλοκαίρι και τον ρόλο του Εθελοντή Πολιτικής Προστασίας και την αναγκαιότητα ύπαρξης του.

Κάθε χρόνο δεκάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εξαιτίας της λανθασμένης αρχικής εκτίμησης της κατάστασής τους στον τόπο του ατυχήματος (παραλία, βουνό, camping) από άλλα άτομα που λαμβάνουν ρόλους όπως αυτός του διασώστη χωρίς να διαθέτουν ιδιαίτερες γνώσεις σε θέματα πρώτων βοηθειών. Η έλλειψη γνώσεων παροχής Πρώτων Βοηθειών μπορεί να οδηγήσει στην λανθασμένη τοποθέτηση του σώματος του θύματος στο Ι.Χ όχημα και στη μη έγκαιρη διακομιδή του θύματος στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας ή Γενικό Νοσοκομείο.

Ο ρόλος του Εθελοντή Πολιτικής Προστασίας – ειδικά κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών – είναι πολυδιάστατος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Εθελοντής καλείται να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού στην έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, στη θάλασσα, στα καλοκαιρινά σπορ, στην αυξημένη και έντονη  εφίδρωση, στην πιο εύκολη «επαφή» του με στοιχεία της φύσης.
Καλείται επίσης να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες συνεργασίας με Φορείς όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω του αυξημένου αριθμού πυρκαγιών αλλά και των Υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας στα πλαίσια της προσφοράς ασφαλέστερων συνθηκών και συντροφιάς στα άτομα της Τρίτης Ηλικίας.


Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης την κρίσιμη οικονομική περίοδο που διανύει η χώρα μας και τους συνανθρώπους μας που δυσκολεύονται να καλύψουν αυτή την περίοδο βασικές τους ανάγκες όπως αυτή της τροφής. Ο Εθελοντής Πολιτικής Προστασίας καλείται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών να συλλέξει βασικά είδη διατροφής, να επεξεργαστεί(έλεγχος της κατάστασης των κονσερβών - της ημερομηνίας λήξης) και να μοιράσει δέματα στους άπορους συνανθρώπους μας που τα χρειάζονται. Ο Εθελοντισμός άλλωστε αποτελεί Αρχή που αποκτά υπόσταση όλες τις μέρες του χρόνου, κάθε εποχή χωρίς «διαλείμματα» ανθρωπιάς και προσφοράς.
Ο Εθελοντής Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να ανταποκριθεί πληρέστερα στο ρόλο του, εκπαιδεύεται από την Ομάδα Πολιτικής Προστασίας σε θέματα έκτακτης ανάγκης και πρώτων βοηθειών, σε θέματα διάσωσης και αυτοπροστασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Με αυτό τον τρόπο βρίσκεται σε ετοιμότητα για κάθε έκτακτο περιστατικό που μπορεί να προκύψει κάθε στιγμή. Η αγάπη για αυτό που προσφέρει και η συνεχής εκπαίδευση καθιστούν τόσο ξεχωριστό τον Εθελοντή της Πολιτικής Προστασίας και την αναγκαιότητα ύπαρξής του μοναδική.


Ισμήνη Α. Λυμπέρη
Εκπαιδεύτρια Νοσηλεύτρια – Κοινωνιολόγος
MSc Διοίκηση Μονάδων Υγείας
Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Π.Μ.Σ 
«Προαγωγής και Αγωγής Υγείας»
της Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Φοιτήτρια Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ
                     Ismene_ Libery@yahoo.gr
islymperi@med.uoa.gr


Άδεια Creative Commons
Το έργο με τίτλο Το «απαιτητικό» καλοκαίρι του Εθελοντή Πολιτικής Προστασίας από τον δημιουργό Ισμήνη Α. Λυμπέρη διατίθεται με την άδεια Creative Commons-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .
Βασισμένο σε έργο στο www.covert.gr.
Παροχή δικαιωμάτων πέρα από τα πλαίσια αυτής της άδειας μπορεί να είναι διαθέσιμη στο www.ethelontes.gr.

Μοιραστείτε το:

 

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ

ΤΕΣΤ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ

ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ

Amber Alert