Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Ενημέρωση για κρούσμα ελονοσίας στην Ελλάδα, Ιούνιος 2012

Στις  18/6/2012  δηλώθηκε στο  Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης  και Παρέμβασης  του ΚΕΕΛΠΝΟ ένα (1) κρούσμα ελονοσίας από Plasmodium vivax (επιβεβαιωμένη εργαστηριακά λοίμωξη από την Έδρα Παρασιτικών και Τροπικών Νόσων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας , ΕΣΔΥ), σε Έλληνα 78 ετών, ο οποίος δεν ανέφερε ταξίδι σε ενδημική για την ελονοσία χώρα. Από τη διερεύνηση του κρούσματος προέκυψε ότι ο ασθενής διαμένει μόνιμα στο Μενίδι Αττικής, αλλά ο πιθανός τόπος μετάδοσης του νοσήματος είναι η περιοχή του Μαραθώνα, την οποία ο ασθενής επισκέπτεται περιοδικά γιατί διατηρεί εξοχική κατοικία. 
Από τις 20/6/2012 κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ δραστηριοποιείται στην περιοχή του Μαραθώνα. Μέχρι τις 23/06/2012 είχε ολοκληρωθεί η διερεύνηση εστίας (focus investigation) του κρούσματος,  με  επισκέψεις  στις  οικίες/καταλύματα  κατοίκων  της  περιοχής,  σε ακτίνα περίπου 150 μέτρων από την οικία του ασθενούς, προκειμένου να ανιχνευτούν έγκαιρα άλλα κρούσματα στην ίδια περιοχή.
Το κλιμάκιο πραγματοποίησε επισκέψεις σε 91 κατοικίες/καταλύματα και εξέτασε για πυρετό συνολικά 163 άτομα, από τα οποία 140 ήταν Έλληνες, 16 άτομα μετανάστες από την Ινδία, 3 από το Πακιστάν και 4 από την Αλβανία. Συνολικά, ελήφθησαν δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο για την ελονοσία από 42 άτομα (24 στενές  επαφές  του  κρούσματος  -  συγγενείς  και συγκάτοικοι  -  και  18  μετανάστες  από ενδημικές χώρες), τα οποία εστάλησαν στην Έδρα Παρασιτικών και Τροπικών Νόσων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ). Ο έλεγχος με γρήγορα διαγνωστικά τεστ (Rapid Diagnostic Tests- RDTs) και με μικροσκοπική εξέταση ήταν αρνητικός για όλα τα δείγματα που ελήφθησαν. Κατά τις επισκέψεις στις οικίες των κατοίκων της περιοχής, οι επαγγελματίες υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ  ενημέρωσαν κατοίκους ελληνικής ή άλλης υπηκοότητας σχετικά με την ελονοσία και τα  ενδεικνυόμενα  μέτρα  προστασίας  από  τα  κουνούπια.  Για  τις  επισκέψεις  στα καταλύματα χρησιμοποιούνται χάρτες της περιοχής και για την υλοποίηση του προγράμματος υπάρχει συνεργασία με το Δήμο Μαραθώνα. Επιπλέον, στις 20/06/2012 και στις 23/06/2012 το κλιμάκιο επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης και το Π.Ι. Μαραθώνα, όπου παρέδωσε συνολικά 100 RDTs και εκπαίδευσε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στη χρήση τους.

Από τις 25/06/2012 διενεργείται προσυμπτωματικός έλεγχος (screening) όλων των μεταναστών από ενδημικές χώρες που διαμένουν στην περιοχή. Ο έλεγχος περιλαμβάνει θερμομέτρηση και διερεύνηση  συμπτωμάτων  σχετικών  με  την  ελονοσία,  καθώς  και διενέργεια RDTs. Όσοι εκ των εξεταζόμενων έχουν συμπτώματα ή αναφέρουν ιστορικό εμπύρετου το τελευταίο 15νθήμερο ή ιστορικό ελονοσίας στο παρελθόν ή έχουν θετικό έλεγχο RDT, εξετάζονται περαιτέρω με μικροσκοπική εξέταση (ή και PCR) για ελονοσία. Έως τις 27/06/2012, στα πλαίσια αυτού του ελέγχου, ο οποίος συνεχίζεται, έχουν εξεταστεί εργαστηριακά για την νόσο 146 δείγματα αίματος.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΥΥΚΑ σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έχει ήδη αναπτύξει Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για τον Έλεγχο της Ελονοσίας στην Ελλάδα, το οποίο καθορίζει τις δράσεις για την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας των ανωφελών 2 κουνουπιών (άνοιξη- φθινόπωρο   2012). Ο κύριος στόχος του είναι   η   αποφυγή επανεγκατάστασης της νόσου στην Ελλάδα με συντονισμένες δράσεις, οι οποίες θα αναπτυχθούν συστηματικά τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
Σύμφωνα με το παραπάνω σχέδιο, στην περιοχή του Μαραθώνα και όλης της Ανατολικής Αττικής, κατά την άνοιξη του 2012 το ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποιούσε ενημερώσεις κοινού για τα νοσήματα  που  μεταδίδονται  με  διαβιβαστές  και  για  τα  μέτρα  προστασίας  από  τα κουνούπια. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές ημερίδες για την ελονοσία στους επαγγελματίες υγείας των Κέντρων Υγείας της περιοχής, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση των αρμόδιων υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης σχετικά με τα μέτρα καταπολέμησης των κουνουπιών.

Αναλυτικότερες  πληροφορίες  για  τις  δράσεις  του  ΚΕΕΛΠΝΟ  για  τη  αντιμετώπιση  της ελονοσίας σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν στο, www.keelpno.gr

Μοιραστείτε το:

 

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ

ΤΕΣΤ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ

ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ

Amber Alert