Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Παιδική Κακοποίηση

Το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης παρουσιάζεται από την αρχαιότητα έως και σήμερα στις κατά τα άλλα σύγχρονες και ευνομούμενες κοινωνίες. Είναι γνωστό ότι και στη χώρα μας υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που καθημερινά αντιμετωπίζουν Βία, Σωματική, Ψυχολογική, Σεξουαλική Κακοποίηση, Εκμετάλλευση, Αμέλεια, Εγκατάλειψη. Είναι επίσης γνωστό ότι συχνά αυτό συμβαίνει από τους ίδιους τους γονείς. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων περιστατικών, από κλήσεις που δεχόμαστε αλλά και από τα ΜΜΕ.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2011 στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Για τα Παιδιά SOS 1056 καταγράψαμε:

  • 431 καταγγελίες για κακοποίηση ανηλίκων.
  • 109 αιτήματα φιλοξενίας παιδιών σε κίνδυνο.
  • 15.407 κλήσεις για παιδιά σε κίνδυνο.
Μέσα από την 17χρονη πλέον καθημερινή μας δράση έχουμε διαπιστώσει πληθώρα ελλείψεων και προβλημάτων τα οποία επανειλημμένως έχουμε αναφέρει σε όλες τις Αρμόδιες αρχές. Μερικά από αυτά είναι:
  • Ελλιπής στελέχωση των υπηρεσιών με αποτέλεσμα την ετεροχρονισμένη διερεύνηση περιστατικών κακοποίησης.
  • Ελλιπής στελέχωση των κοινωνικών φορέων (κοινωνικές υπηρεσίες, ιδρύματα κ.α) με επαρκή και εξειδικευμένο προσωπικό για την στήριξη των παιδιών.
  • Έλλειψη προστατευμένων χώρων υποδοχής, χώρων βραχυπρόθεσμης, μεσοπρόθεσμης ή μακροπρόθεσμης φιλοξενίας παιδιών σε κίνδυνο.
  • Υπολειτουργία των υφιστάμενων χώρων λόγω οικονομικών προβλημάτων.
  • Η μακρά παραμονή των ανηλίκων στα Νοσοκομεία Παίδων ή ακόμη και η παραμονή τους στο κακοποιητικό τους περιβάλλον λόγω έλλειψης χώρων φιλοξενίας.
  • Στις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, τα ίδια τα παιδιά - θύματα αναγκάζονται να καταθέσουν ξανά και ξανά στο δικαστήριο παρουσία του θύτη που τις περισσότερες φορές είναι άτομο του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντος τους.
  • Έλλειψη δομών ψυχικής υγείας.
Είναι φανερό πως για ένα παιδί-θύμα κακοποίησης, ακόμη κι αν φτάσει κάποια στιγμή η υπόθεση του στις αρμόδιες αρχές, θα περάσει μια διαδικασία βασανιστική μέχρι να βρεθεί μια μόνιμη και ουσιαστική για αυτό λύση…αν βρεθεί. Από το κακοποιητικό οικογενειακό περιβάλλον θα βρεθεί σε ένα αστυνομικό τμήμα, από εκεί σε ένα νοσοκομείο Παίδων για εξετάσεις αλλά και για προσωρινή φιλοξενία που μπορεί να διαρκέσει έως και μήνες μέχρι να βρεθεί ένας μόνιμος χώρος.
Σήμερα, που οι συνθήκες στις οποίες ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά μας ευνοούν την αύξηση των κρουσμάτων κακοποίησης, όλοι εμείς που καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων περιστατικών μέσω των εκατοντάδων κλήσεων που δεχόμαστε, θέλουμε να τονίσουμε ότι η κακοποίηση ανηλίκων μας αφορά όλους. Σκοπός μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε όλους τους πολίτες ώστε να μη μένουμε απαθείς στην κακοποίηση ανηλίκων..

Τα μυστικά που δεν πρέπει να κρατάμε....

«Εάν αποκαλύψεις το μυστικό θα αυτοκτονήσω»
«Εάν το πεις πουθενά θα αρρωστήσω και θα πεθάνω»
2 εκφράσεις που ακούστηκαν από αγαπημένους ανθρώπους των παιδιών πριν και μετά που τα κακοποίησαν σεξουαλικά. Το ερώτημα που τίθεται στους περισσότερους ακροατές τέτοιων πραγματικών ιστοριών είναι «και τα παιδιά το πίστεψαν;». Η απάντηση είναι ναι.
Οι κακοποιητές παιδιών ιδίως όταν προέρχονται από το στενό οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον χρησιμοποιούν πολύ την έννοια του μυστικού καθώς εκμεταλλεύονται την αγάπη και την εμπιστοσύνη που τα παιδιά τρέφουν προς το πρόσωπο τους. Η αγάπη αυτή και η εμπιστοσύνη σε συνδυασμό με τον φόβο, τον θυμό, την ντροπή και την ενοχή που γεννά η κακοποίηση οδηγεί τα παιδιά να κρατούν αυτό το ένοχο μυστικό.
Μυστικά όλοι έχουμε.... διασφαλίζουν την ατομικότητα μας και σε κάποιες περιπτώσεις τη σχέση μας με κάποιον. Ωστόσο κομμάτι της διαπαιδαγώγησης των γονέων πρέπει να αποτελεί και η εκπαίδευση στα μυστικά. Οι γονείς θα πρέπει να εξηγήσουν στα παιδιά ότι όλοι έχουμε μυστικά αλλά κάποια μυστικά είναι επικίνδυνα. Και πως ξεχωρίζουμε ένα επικίνδυνο μυστικό από ένα άλλο;
 - Δεν υπάρχει κανένα μυστικό που να μας κάνει να φοβόμαστε, να ντρεπόμαστε και να μην μπορούμε να κοιμηθούμε τα βράδια. Εάν κάποιος μας ζητήσει να κρατήσουμε ένα τέτοιο μυστικό ξέρουμε κατευθείαν ότι πρέπει να το πούμε στην μαμά ή τον μπαμπά, τον δάσκαλο ή την δασκάλα.
 - Δεν υπάρχει κανένα μυστικό από την μαμά, τον μπαμπά, τον δάσκαλο ή την δασκάλα. Εάν κάποιος μας ζητήσει να τους κρατήσουμε κάτι κρυφό ξέρουμε ότι κατευθείαν θα πρέπει να τους το πούμε.
Είναι σημαντικό τα παιδιά να ξέρουν τα συναισθήματα τους αλλά κυρίως και σημάδια που κινδυνεύουν ή όχι. Η έννοια του μυστικού πρέπει να γίνει κομμάτι της διαπαιδαγώγησης των γονέων.

Για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστείτε μπορείτε να καλείτε καθημερινά, καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056.

Πηγή: «Το Χαμόγελο του Παιδιού» 

Μοιραστείτε το:

 

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ

ΤΕΣΤ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ

ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ

Amber Alert