Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

ΟΗΕ: Η ανθρωπότητα επιταχύνει προς μη βιώσιμο δρόμο.(Video)

Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι τα συστήματα περιβαλλοντικής της γης ωθούνται προς μη βιώσιμο δρόμο και ότι οι ξαφνικές, μη αναστρέψιμες και δυνάμει καταστροφικές αλλαγές πλησιάζουν. Το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ αναφέρει ότι η κλιματική αλλαγή, η εξάντληση του στρώματος του όζοντος, η μείωση των ιχθυαποθεμάτων και η μαζική εξαφάνιση των ζώων  είναι από τις πιο ανησυχητικές περιβαλλοντικές απειλές. Ο κόσμος συνεχίζει να επιταχύνει  κάτω από μια μη βιώσιμη πορεία, παρά πάνω από 500 διεθνώς συμφωνημένους στόχους και στόχους για την υποστήριξη της αειφόρου διαχείρισης του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ανθρώπινης ευημερίας, αναφέρει το δελτίο τύπου σε  έκθεση  525 σελίδων, όπου δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Η έκθεση καλεί για τη νέα χάραξη πολιτικής και να αναλάβουν επείγουσα δράση. Ο Achim Steiner είναι ο επικεφαλής του προγράμματος του ΟΗΕ και λέει στην διάσκεψη του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη που θα πραγματοποιηθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο αυτό το μήνα, ότι θα ήταν το ιδανικό φόρουμ για να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθεί η καταστροφή του περιβάλλοντος. Αν η ανθρωπότητα δεν αλλάξει επειγόντως τρόπους, πολλά κρίσιμα όρια μπορεί να ξεπεραστούν, διότι οδεύουμε  γενικά σε μη αναστρέψιμες αλλαγές των  λειτουργιών του πλανήτη.  Το δελτίο Τύπου για την έκθεση αναφέρει.

Μερικά βασικά γεγονότα και τα στοιχεία από την έκθεση:
 • Σύμφωνα με τα τρέχοντα μοντέλα, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου θα μπορούσε να διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, οδηγώντας σε αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου ή περισσότερο μέχρι το τέλος του αιώνα.
 • Εσωτερική ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια είναι υπεύθυνη για σχεδόν 2 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι ετησίως - συμπεριλαμβανομένων 900.000 θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών.
 • Εξωτερικά σωματίδια  μπορεί να είναι υπεύθυνα για περίπου 3,7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.
 • Το τροποσφαιρικό όζον είναι υπεύθυνο για 700.000 θανάτους του αναπνευστικού -πάνω από το 75% των οποίων συμβαίνουν στην Ασία-.
 • Οι παγκόσμιες οικονομικές ζημίες λόγω των μειωμένων γεωργικών αποδόσεων που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση υπολογίζεται σε δολάρια ΗΠΑ ετησίως 14 έως 26.000.000.000.
 • Ο κίνδυνος εξαφάνισης αυξάνεται ταχύτερα για τα κοράλλια από ότι οποιαδήποτε άλλη ομάδα των έμβιων οργανισμών. Οι κοραλλιογενούς  ύφαλοι  έχουν μειωθεί κατά 38% από το 1980. Ταχεία συρρίκνωση αναμένεται μέχρι το 2050.
 • Αν και τα αλιεύματα υπερτετραπλασιαστεί από τις αρχές του 1950 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, έχουν σταθεροποιηθεί ή μειωθεί έκτοτε - παρά την αύξηση της αλιείας. Το 2000, τα αλιεύματα θα μπορούσε να είναι 7-36% υψηλότερο εάν δεν υπήρχαν για την εξάντληση των αποθεμάτων. Αυτό μεταφράζεται σε οικονομικές απώλειες στην αξία των 4 έως 36.000.000.000 $.
 • Η ποιότητα του νερού σε κάποια τμήματα τουλάχιστον των πιο σημαντικών συστημάτων των ποταμών εξακολουθεί να μην πληρούν τις προϋποθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
 • Περισσότεροι από 600 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό μέχρι το 2015, ενώ πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής.
 • Μέχρι το 2030, εκτιμάται ότι περίπου  9 - 11.000.000.000$ θα δαπανάται ετησίως για πρόσθετες υποδομές για να παρέχει επαρκείς ποσότητες νερού, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.
 • Ο αριθμός των καταστροφών από τις πλημμύρες και την ξηρασία αυξήθηκε κατά 230 % και 38%, αντίστοιχα, μεταξύ του 1980 και του 2000, ενώ ο αριθμός των ατόμων που εκτίθενται σε πλημμύρες αυξήθηκε κατά 114%.
 • Το κόστος των παράκτιων προσαρμογών στην αλλαγή του κλίματος εκτιμάται ότι θα ανέλθει μεταξύ των ΗΠΑ 26 και 89 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2040, ανάλογα με το μέγεθος της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.Πηγή:ΟΗΕ

Μοιραστείτε το:

 

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ

ΤΕΣΤ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ

ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ

Amber Alert