Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Άσκηση ετοιμότητας, "ΚΥΚΛΩΠΑΣ 2012", διαρροής με πυρκαγιά σε αγωγό φυσικού αερίου.

Πραγματοποιήθηκε, στις 12 Ιουνίου, από την Π.Δ.Π.Υ. Αττικής, άσκηση ετοιμότητας, με την κωδική ονομασία "ΚΥΚΛΩΠΑΣ 2012", διαρροής με πυρκαγιά σε αγωγό φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης της Ε.Π.Α ΑΤΤΙΚΗΣ στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού.
Σκοπός της άσκησης ήταν η καλύτερη αντιμετώπιση συμβάντων πυρκαγιάς σε αγωγό φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης, καθώς και ο έλεγχος των δυνατοτήτων των τοπικών Πυρ/κών Σταθμών και η βελτίωση συνεργασίας του Π.Σ με τους εμπλεκόμενους φορείς. Στο σχεδιασμό και την εκτέλεση των ασκήσεων, εκτός από το Π.Σ., συμμετείχαν η Ε.Π.Α. Αττικής, η ΕΛ.ΑΣ. , το Ε.Κ.Α.Β., καθώς και η Δ.Ε.Η. Το άρθρο συνεχίζεται...κλικ στο διαβάστε περισσότερα.
Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε τα εξής: Ανάδοχος της ΔΕΗ Α.Ε. εκτελεί εργασίες επισκευής υπόγειου καλωδίου. Το υπόγειο καλώδιο οδεύει παράλληλα με αγωγό πολυαιθυλενίου Φυσικού Αερίου (Φ.Α.). Ο Αγωγός έχει αποκαλυφθεί σε ικανοποιητικό μήκος. Κατά τη διάρκεια της επισκευής, ο τεχνίτης έχει αφήσει το φλόγιστρο εν λειτουργία πλησίον του. Συγχρόνως διενεργείται επέκταση της εκσκαφής με την χρήση αερόσφυρας. Ο χειριστής του μηχανήματος από λάθος χειρισμό τρυπάει τον αγωγό Φ.Α. Λόγω της διαρροής και της ταυτόχρονης ύπαρξης φλόγας, προκαλείται φωτιά που έχει σαν αποτέλεσμα να τεθούν σε κίνδυνο παρακείμενες ιδιοκτησίες και αυτοκίνητα.

Η διεξαγωγή της άσκησης, ακολούθησε όλα τα επιχειρησιακά στάδια μιας πραγματικής διαρροής φυσικού αερίου, που διαχειρίστηκε άκρως αποτελεσματικά το Πυροσβεστικό Σώμα, ξεκινώντας από τη συνεργασία του με το μηχανικό επιφυλακής του συνεργείου της Ε.Π.Α. Αττικής, ο οποίος όταν ενημερώνεται για το συμβάν προσπαθεί να κλείσει την πλησιέστερη βάνα του δικτύου έτσι ώστε να επιτευχθεί η σταδιακή μείωση της παροχής του Φ.Α.

Στη συνέχεια αναλαμβάνει δράση το Π.Σ. με ταυτόχρονη κινητοποίηση των οχημάτων τόσο της περιοχής ευθύνης του συμβάντος όσο και από όμορες υπηρεσίες για την κατάσβεση της φλόγας, τον περιορισμό επέκτασης σε παρακείμενες ιδιοκτησίες και αυτοκίνητα και την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που προκύπτουν. Σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. προσπαθούν να καθησυχάσουν τους πολίτες που έχουν πανικοβληθεί, ενώ το Ε.Κ.Α.Β. παραλαμβάνει τους πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα και τραυματισμούς.

Την άσκηση παρακολούθησαν ο Γενικός Επιθεωρητής Υπηρεσιών Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Σωτήριος Γεωργακόπουλος, ο Διοικητής Π.Δ.Π.Υ. Αττικής Υποστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας Υποστράτηγος Δημοσθένης Καβέτσος, ο Διοικητής του 199-Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ. Υποστράτηγος Κων/νος Παπαδογιαννάκης, ο Διοικητής Π.Υ. Αθηνών Αρχιπύραρχος Περικλής Κούτρης, ο Διοικητής Π.Υ. Δυτικής Αττικής Αρχιπύραρχος Δημήτριος Τρόντζας, ο Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων της Γ.Γ.Π.Π. Αρχιπύραρχος Νικόλαος Σφήκας, ο Διοικητής της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. Αρχιπύραρχος Χρήστος Δημητρακόπουλος, μεγάλος αριθμός συναδέλφων καθώς και όλοι οι σπουδαστές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.


http://www.fireservice.gr


Μοιραστείτε το:

 

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ

ΤΕΣΤ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ

ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ

Amber Alert