Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Τρομακτικές μαρτυρίες για την τραγωδία στην Ελβετία

«Έβλεπα παιδιά να με κοιτούν χωρίς να ξέρω αν ζουν ή όχι»

«Άκουσα έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Όλα σκοτείνιασαν. 
Τα καθίσματα είχαν εκτοξευτεί στο οδόστρωμα και εγώ βρέθηκα
σφηνωμένος ανάμεσα σε δύο θέσεις». Με αυτά τα συγκλονιστικά λόγια περιγράφει ένα δωδεκάχρονος μαθητής που διεσώθη με ελαφρά κατάγματα, το τραγικό δυστύχημαστο καντόνι του Βαλέ στην Ελβετία.

Με 28 νεκρούς, ανάμεσά τους παιδιά ηλικίας 11-12 χρόνων, τρία ακόμα παιδιά να νοσηλεύονται σε κώμα και δεκάδες άλλα να έχουν τραυματιστεί, το δυστύχημα στη σήραγγα στην πόλη Σιέρε συγκλόνισε ολόκληρη την Ευρώπη. 
Ανάμεσα στα παιδιά βρίσκονταν και δέκα που φοιτούσαν στο σχολείο του Λομέλ στο Βέλγιο αλλά είναι Ολλανδικής υπηκοότητας χωρίς ακόμα να έχει γίνει γνωστό αν συμπεριλαμβάνονται στους τραυματίες ή τα θύματα.
Δύο καθηγητές φυσικής αγωγής ο Φρανκ και η Μονίκ, καθώς και ο εκπαιδευτής του σκι βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα.
Το λεωφορείο που έχει μετατραπεί σε άμορφη μάζα έχει μεταφερθεί σε ειδικό χώρο και η σήραγγα έχει δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία. Μια αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε το εφιαλτικό ατύχημασε ενημερωτική ιστοσελίδα της Ελβετίας, κάνοντας λόγο πως το λεωφορείο τυλίχθηκε αμέσως στις φλόγες κατά την πρόσκρουσή του στα τοιχώματα της σήραγγας. «Είδα τα καθίσματα του 
λεωφορείου να εκτοξεύονται βίαια, παντού υπήρχε αίμα, ενώ έβλεπα παιδιά ακόμα ζωντανά χωρίς να υπάρχει κανείς να τα βοηθήσει. Έβλεπα παιδικά μάτια να με κοιτούν χωρίς να ξέρω αν είναι ακόμα
στη ζωή ή όχι».

Ο επικεφαλής της ομάδας διάσωσης Αλέν Ριτμέρ δήλωσε σοκαρισμένος.«Είμαι 20 χρόνια στη δουλειά και οι σκηνές που είδα ξεπερνούν κάθε ανθρώπινη φαντασία. Ο μόνος λόγος που δεν καταρρεύσαμε ήταν επειδή ακούγαμε τα παιδιά που έκλαιγαν και έπρεπε να τα σώσουμε».


 

Αδιευκρίνιστα τα αίτια της τραγωδίας Οι δύο οδηγοί, που έχασαν επίσης τη ζωή τους στο δυστύχημα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αποκλείεται να έχασαν τον έλεγχο λόγω κόπωσης, καθώς είχαν αναπαυθεί επαρκώς και οδηγούσαν μόλις μια ώρα, ενώ το λεωφορείο ήταν σύγχρονης τεχνολογίας και πληρούσε όλους τους κανονισμούς ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Όλες οι μαρτυρίες μέχρι τώρα κάνουν λόγο για άνευ λόγου αργοπορημένη αντίδραση της ελβετικής αστυνομίας καθώς ενώ το ατύχημα συνέβη λίγο μετά τις εννιά οι αρχές ενημερώθηκαν επισήμως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Συγκλονισμένη η Ευρώπη Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο εξέφρασε την βαθύτατη θλίψη του ενώ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Έλιο ντι Ρούπο μίλησε για μέρα εθνικού πένθους, ενώ και η Αυτού Μεγαλειότης ο Βασιλιάς των Βέλγων Αλβέρτος ο 2ος πρόκειται να συναντηθεί με συγγενείς των
θυμάτων.
protothema.gr

Μοιραστείτε το:

 

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ

ΤΕΣΤ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ

ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ

Amber Alert