Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Πρόγραμμα - άσκηση ποσειδών.


Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός - Διεύθυνση Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών ως εταίρος και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ως στόχο έχει την προετοιμασία της Πολιτικής Προστασίας στην αντιμετώπιση καταστρεπτικού σεισμού με τσουνάμι, μέσα από την συνεργασία των φορέων Πολιτικής Προστασίας σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό, και ευρωπαϊκό επίπεδο. Στα πλαίσια του έργου αυτού θα εμπλακούν οι μηχανισμοί της Πολιτικής Προστασίας της Κύπρου και της Γαλλίας, καθώς θα αξιολογηθεί
και η συνεργασία μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Το επιστημονικό σενάριο καταστροφής για την υποστήριξη της άσκησης επιχειρήσεων, είναι βασισμένο σε ένα ρεαλιστικό γεγονός, τον καταστρεπτικό σεισμό του 365μχ, στην δυτική Κρήτη ο οποίος είχε σαν συνέπεια μέχρι και την κατά 6-10 μέτρα ανύψωση περιοχών στα δυτικά παράλια της Κρήτης. Το σενάριο, προσομοιώνει και το τότε τσουνάμι, δίνοντας κύματα ύψους μεγαλύτερου από 2 μέτρα τα οποία θα χτυπήσουν πρώτα το παλιό λιμάνι των Χανίων και θα συνεχίσουν μέχρι το Ηράκλειο.
Στο έργο αυτό συμμετέχουν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας, η Πολιτική Άμυνα της Κύπρου, οι Υπηρεσίες Τηλεϊατρικής και η Πολιτική Προστασία Χωρίς Σύνορα από τη Γαλλία, καθώς και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Παράλληλα θα συμμετέχουν παρατηρητές από 29 Ευρωπαϊκές χώρες που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Το ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα έχει αρχίσει από την 1 Ιουνίου 2009 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 29 Φεβρουαρίου 2012. Έχει προγραμματιστεί η άσκηση επί χάρτου για τον Σεπτέμβριο του 2011 και η άσκηση επιχειρήσεων για τις 25 και 26 Οκτωβρίου 2011.
Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια τέτοια άσκηση σε περιφερειακό επίπεδο στην χώρα μας. Η δομή της Περιφέρειας Κρήτης κάνει ακόμα μεγαλύτερη την πρόκληση, λόγω της μορφολογίας του εδάφους της και των δυσπρόσιτων ακτών της. Το έργο αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας τόσο για τα αποτελέσματα που θα εξαχθούν με το τέλος της άσκησης, όσο και για την εικόνα της Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάθε χρόνο η υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας δέχεται μηνύματα από διάφορες πρεσβείες που ζητούν ενημέρωση για την ετοιμότητά μας σε αντίστοιχο φαινόμενο, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται στην Κρήτη. Να σημειωθεί ότι το σενάριο της άσκησης επιχειρήσεων βασίζεται σε πραγματικό γεγονός που έλαβε χώρα στην Κρήτη το 365 μ.Χ..

πηγή: www.samarites.gr


ethelontis-hares.blogspot.com

Μοιραστείτε το:

 

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ

ΤΕΣΤ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ

ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ
ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ

Amber Alert